Aan het begin van deze maand werden wij zeer verrijkt in de rijke traditie, gebruiken en gewoontes van het joodse volk. 

Wij kregen namelijk gedurende vier dagen intense colleges over de Targoems van gastdocent Jose David Albeza Ascencio uit Spanje.

De Targoem is een Aramese vertaling of omschrijving van de Oude Testament. Nadat het volk van Israël keerde terug van de ballingschap werd Aramese steeds meer de gesproken taal. Het Hebreeuws werd minder gesproken. In de laatste eeuwen voor Christus werd het enkel de taal van de liturgie en eredienst. Aangezien het volk niet meer het heilige taal spraak noch begreep was het noodzakelijk dat er een vertaling ontstond tijdens de liturgische vieringen. 

De colleges werden gehouden in het Redemptoris Mater seminarie te Nieuwe Niedorp. De studenten van het grootseminarie te Heiloo deden ook mee aan de colleges.